Tuesday, 15 May 2012

3 Tips Untuk Buat Blog Anda Lebih BaikDitujukan kepada pengguna Blogspot, tapi yang guna WordPress pun boleh tengok
1. Pastikan blog anda load dengan pantas
Kalau blog anda penuh sangat dengan widget yang ntah hape-hape, kurangkan sikit. Maklumlah internet broadband Malaysia bukannya laju sangat. Jadi kalau page load lambat, lama-lama orang fed up jugak nak tunggu. Test sendiri dulu. Clearkan history,cookies dan segala apa dalam browser lepas tu cuba bukak blog sendiri. Laju ke x?
Kalau muka depan blog korang banyak sangat pos ( lebih daripada 5), kurangkan. Faktor ni memang paling banyak menyumbang kepada loading time yang lama.
Paling banyak 5.
2. Lagu dan muzik
Mungkin ada yang letak lagu kegemaran kat blog sendiri, tapi mungkin orang lain tak berapa minat lagu tu. So kalau boleh jangan autoplay lagu tu. Kalau macam saya, volume speaker ni memang sentiasa maksimum. So kalau buka blog lepas tu tiba-tiba ade lagu play dengan kuatnya, memang terkejut beruklah.
3. Adsense & Nuffnang
Mungkin ada yang letak adsense kat blog masing2. Nuffnang tu memang sedia maklumlah. Cuma kalau sape-sape yang letak adsense lepas tu join ops klik ni, rasanya memang tak ke mana. Google ade perisian yang canggih-canggih yang boleh kesan orang klik semata-mata nak klik ataupun sebab berminat dengan benda yang diklikkan tu. Jadi baik tak payah.
Biasanya kalau dia dah kesan, diorang kasi chance dulu. Tunggu nak dekat 100USD lepas tu baru bagi tau dah kena block. Kawan-kawan aku ada yang dah kena. Buang je Adsense tu dulu, bila traffic dah mantap dan dah tak payah bergantung kat ads klik baru letak Adsense balik.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...